“De extase van het shaken”

Ontleend aan: http://befriendinglife.com/2012/07/24/the-ecstasy-of-shaking/

Posted by Tesa on Jul 24, 2012

Ik hou van shaken. Het voedt mijn ziel, geeft me een bak aan energie en opent me voor diepe niveaus van vrijheid, vreugde en extase.
In het voorjaar van 2009 kwamen drie gebeurtenissen samen die mij ertoe brachten van shaken mijn meditatiepraktijk te maken.

Mijn eerste kennismaking was een ‘warming-up’ meditatie tijdens een Yoga Ayurveda Massage training die ik bijwoonde in de Sanctuary in Thailand, op een moment dat ik probeerde mezelf te genezen van een chronische vermoeidheid, die mijn leven bijna twee jaar lang vergald had. Na twintig minuten geshaket te hebben, voelde ik me meer levend dan ik me in maanden gevoeld had.
Een week later, toen ik voorbereidingen trof om van Thailand naar Bali te vertrekken, hoorde ik van een Indonesische sjamaan met de naam Ratu Bagus, die mensen leert shaken om zichzelf te genezen van ernstige ziekten.
En toen ik in Ubud op Bali aankwam, liep ik in een lokale boekhandel tegen Peter Levine's boek Healing Trauma aan en kwam te weten dat shaken een spontane, zelfgenezende reactie van het lichaam is op een trauma, zowel bij dieren als bij mensen (als we die reactie tenminste niet bij onszelf uitgeroeid hebben). Ik was geïntrigeerd, kocht het boek van Levine en ging op weg naar Mount Agung om door Ratu Bagus onderricht te worden.

Mijn ervaring daar was gemengd, maar ik vertrok met een gevoel van enorme verruiming. In de week dat ik daar was, waarin ik elke dag bijna zes uur shakete, kreeg ik spontane lachaanvallen die uren duurden. Ik verloor mijn gevoel van belangrijkheid, en voelde me ongelooflijk energiek en opnieuw verbonden met de bron van levensvreugde.
Ik heb sindsdien regelmatig geshaket, zo tussen vijf minuten en een paar uur per dag, afhankelijk van wat mijn lichaam vraagt en de omstandigheden toelaten. Verschillende vrienden vroegen me om een ​​kleine handleiding te maken om hen te ondersteunen bij hun eerste shake-verkenningen. Dit is mijn antwoord op hun verzoek.

WAAROM SHAKEN?

Er zijn vele goede redenen om te shaken, maar de belangrijkste van allemaal is naar mijn mening ‘dat je de drang voelt het te doen’!
Als shaken voor jou bestemd is, zal het blijven proberen je aandacht te krijgen, en je zult een gevoel van nieuwsgierigheid en verwachting voelen om het uit te proberen. Als dat niet het geval is, vertrouw er dan op dat je lichaam je wel vertelt wat het liever zou doen om verbinding te krijgen met je levenskracht, je te bevrijden van angst, je kracht te herwinnen en je te genezen. Het kan zijn dat wandelen in de natuur, dansen, chi gong of toch meditatie veel betere oefenpraktijken voor je zijn in deze fase van je reis. Schenk gewoon aandacht aan waar het leven je toe uitnodigt.
Shaken is een vuur-medicijn, degenen die zich daartoe aangetrokken voelen, kunnen een heleboel ontvangen door het te beoefenen, zoals:

Je energie/levenskracht vrijmaken. Shaken is een krachtige manier om spanningen en stagnerende energie los te maken, de bloedsomloop door het hele lichaam te stimuleren, zodat de energie vrij kan stromen en elke cel van het lichaam kan voeden. Het biedt ook een buitengewone kans om verbinding te maken met het grotere gebied van energie van aarde en kosmos.

Bevrijding van angst en trauma. We houden in ons lichaam heel veel spanningen vast. Shaken lost deze spanningen en overtollige warmte op, zodat we onze natuurlijke gezondheid en vitaliteit herstellen. Veel onderzoekers van het lichaam hebben aangetoond dat angst ons lamlegt, het ‘bevriest’ de energie in ons lichaam. Shaken doet precies het tegenovergestelde, het warmt onze energie op en ontdooit de effecten van onze angsten, die we vaak al generaties lang met ons meedragen.

Opbouwen van blijvende kracht. Shaken is een vuur-praktijk en een geweldig training voor spirituele krijgers. Het stelt ons in staat onze angsten en zorgen onder ogen te zien en stress los te laten die voortkwam uit omstandigheden die ons op de proef stelden. Het leert ons om welwillende (dwz receptieve en open), maar niet wilsmatige (dus egogerichte) leiders te worden. En het is een praktijk die we overal kunnen beoefenen: in yoga studio's en stedelijke getto's, in de ongerepte natuur en gevangenissen, je kunt je shaken meenemen waar je gaat!

Toegang tot een ruime geest. Shaken biedt je een fantastische kans om je geest vrij te maken van overtuigingen die je inperken en van allerlei soorten starheid. Zodra we ons vrij van onze angsten en denkbeelden hebben geschud, hebben we het miezemuizen achter ons gelaten. Wanneer we shaken ...

“… laten structuren van de geest los,
het reservoir aan gewoonten stroomt leeg.
In een oogwenk verdwijnen patronen van een heel leven.”
Vijnana Bhairava Tantra

Onze wilde, extatische natuur herwinnen. De meesten van ons hebben geleerd bang te zijn voor onze wildheid. Zoals Bradford Keeney snedig heeft opmerkt, hebben we geleerd “proefondervindelijk allergisch te zijn voor gedrag dat zich als ‘stuurloos’ voordoet.”
Shaken stelt ons in staat om onze wildheid te heroveren. Ik heb ontdekt dat dat met name opgaat voor vrouwen, voor wie het bevrijdend werkt.

Ontwikkelen van lichamelijke en energetische geletterdheid. Shaken biedt een geweldige proeftuin om meer en meer aspecten van ons ondoordringbare lichaam (spieren, botten, organen, huid) te leren voelen. Als we proberen bij de fysieke sensaties te blijven die onze aandacht trekken, kunnen we door hele lagen van gewaarwording zakken en uiteindelijk veel subtielere sensaties voelen ... tintelende, bruisende, wervelende bewegingen die binnen in ons plaatsvinden. Wannee we door ons pantser heen shaken, kunnen we ons subtiele lichaam beginnen te voelen.

Leren loslaten. We leven in een cultuur waar we graag plannen en controle houden. Het is voor de meeste van ons heel moeilijk te aanvaarden dat we het uiteindelijk niet voor het zeggen hebben. Shaken leert ons te laten varen wie we denken te zijn en de verplichtingen die we denken te hebben, het leert ons al onze patronen, onze angsten, onze schuld, onze gehechtheid los te laten en te ontdekken wie we voorbij dat alles zijn.

Leren te ontvangen ... meer ... en meer! Als we leren ons te ontspannen en te openen, geven we elke cel in ons lichaam een kans meer en meer levenskracht te ontvangen vanuit de oceaan van energie die ons altijd doordrengt ... we kunnen het magnetisch veld van de aarde laten opstijgen door onze voeten, zoals het sap van een boom, en licht ontvangen in onze handen en de kruin van ons hoofd, zoals zonnebloemen in een open veld. We staan onszelf toe meer en meer plezier te ervaren, ontdekken hoe plezierig het is onze adem in te drinken en te proeven,  te genieten van de opwindende ervaring het leven in je te voelen.

Leren om te volgen. Wanneer onze vernauwingen en gehechtheden losraken en we routineuze of mechanische beweging achterwege laten, beginnen we vaak te voelen dat het lichaam eigenlijk weet hoe het wil shaken. We ontdekken dat ons hoofd of onze hand nu eens op deze, dan weer op die manier wil bewegen ... we zijn nieuwsgierig en laten het gewoon gebeuren. De shaker wordt plotseling geschaket!
Shaken is een geweldige kans om te leren de enorme intelligentie te volgen die het universum (en onze lichamen) doordringt, in plaats van onze energie wilsmatig te richten zoals we geconditioneerd zijn dat te doen.

Verbinding maken met het volledige leven. Shaken is uiteindelijk een manier om onze interne fragmentatie te genezen en ons gevoel van afgescheidenheid kwijt te raken. Het stelt ons in staat om verbinding te maken met alle delen van onszelf, met name met die welke gevoelloos zijn geworden. Wanneer we de grote intelligentie, die ons lichaam en ons hele leven doordringt, toestaan ons te laten onderwijzen ... komen we in steeds diepere verbinding te staan met onszelf, met anderen, met de natuur, de elementen en het geheel van de kosmos. Terwijl we lagen van valse identiteit afleggen, verbinden we ons met het diepste en meest unieke deel van wie we zijn: onze essentie, onze ziel. En terwijl ons gevoel van begrenzing wegsmelt en we de ongedifferentieerde volheid van de Geest binnentreden, beginnen we ook het meest weidse en verbindende aspect van wie we zijn te ervaren.

Naast shaken zijn er vele andere manieren om al deze dingen te leren. Elke meditatieve oefening die de intentie heeft verbinding te maken met de eigen levenskracht en aandacht geeft aan de innerlijke beleving ... kan ons leren te volgen, te laten gaan, contact te maken etc.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten